Aleea Panselutelor, Nr.8, Deva, Jud. Hunedoara

muzeulcivilizatiei

Muzeul devean funcţionează în clădirea Magna Curia, cunoscută ca și Castelul Bethlen, un vechi monument de arhitectură inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, situat la poalele Cetăţii Deva, în partea de sud a acesteia.

0Cladiriistorice

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal

0Parc

Situat în centrul istoric al municipiului, la poalele dealului Cetății, "Parcului Municipal Cetate" este una dintre cele mai vechi zone de agrement din Deva. În secolele trecute a fost grădina Palatului Magna Curia.

000AAAtraian

Statuia realizată de către sculptorul Ioan Medruţ a fost amplasată în 1999 în Piața Unirii pe locul în care anterior s-a aflat statuia lui Dr. Petru Groza. Traian a fost împărat al Romei în perioada 98 - 117 d.Hr.

cetateadeva1

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetății, pe locul unei așezări dacice de tip oppidum și este menționată documentar cu numele de "Castrum Deva".

fantanamuzicala

Demarate în februarie 2012, lucrările la fântâna arteziană muzicală din Piața Victoriei din Deva a fost pusă în funcțiune, în seara zilelor de 8 și 9 iunie 2012. Restul lucrărilor ambientale, din jurul fântânii, au fost finalizate în 22 iunie 2012.

decebalmicpedestru

Executată din bronz în mărime naturală, această statuie este primul monument ridicat în Deva. Statuia a fost dezvelită la data de 6 august 1937. Ea este amplasată în parcul orașului, în stânga intrării principale.

statuiedecebalecvestra

Statuia ecvestră a lui Decebal situată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură, a fost dezvelită la dată de 28 februarie 1976. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea, născut în comuna Casimcea din județul Tulcea.

franciscanamic

A fost ridicată între anii 1669 şi 1752, de către coloniştii bulgari de religie catolică aduşi în Deva de comandantul Cetăţii Deva, generalul Steinville, pe locul donat ordinului franciscan de către judecătorul regal Lazăr Istvan.

ghidturisticleucian